jakie współrzędne
Olka: jakie współrzędne ma obraz punktu P=(a,b) w symetri względem prostej y=2x ?
4 mar 15:52
M:
11 lut 13:56
11 lut 20:24
Bolek:
| | 1 | |
prosta k1: y = cx, prosta k2: k2⊥k1 i P(a, b)∊k2 ⇒ y = − |
| (x −a) + b |
| | c | |
S(x
0, y
0) jest środkiem odcinka PQ, Q to obraz P w symetrii osiowej względem prostej k
1.
| | 1 | | 1 | | a | |
cx = − |
| (x −a) + b ⇒ cx + |
| x = |
| + b ⇒ |
| | c | | c | | c | |
| | a + bc | | ac + bc2 | |
⇒ x = |
| i y = |
| , |
| | c2 + 1 | | c2 + 1 | |
| | a + bc | | ac + bc2 | |
S = ( |
| , |
| ) |
| | c2 + 1 | | c2 + 1 | |
Q = (a', b'), a' = 2x
0 − a, b' = 2y
0 − b
12 lut 00:00