równoległe do osi odciętych układu współrzędnych
jarke: geometria analityczna, funkcja liniowa?
jak rozumieć pojęcie:
"równoległe do osi odciętych układu współrzędnych"
Wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu x2+y2−4x+2y+1=0
wyznaczam środek i r, S=(2,−1), r=2
zadanie za 2 pkt, ale nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim zagadnieniem...
pewnie jest banalnie proste, ale...
4 mar 15:37
rumpek:
"równoległe do osi odciętych układu współrzędnych" czyli równoległe do O
x
4 mar 15:38
Aga1: Równoległe do osi OX
4 mar 15:38
jarke: do osi odciętych układu współrzędnych... czyli oś odciętych, to oś OX?
dziwne sformułowanie...
4 mar 15:43
jarke: równoległe do osi nieodciętych układu współrzędnych to będzie oś OY?
trochę nie czaję... : F
4 mar 15:44
Aga1: Oś OY to inaczej oś rzędnych
odcięta punktu A=(1,3) to 1, a rzędna punktu A to 3
4 mar 15:47
jarke: aaa, dzięki Aga1, teraz już rozumiem ; )
4 mar 16:10