Ciągi
Paweł: Wyznacz liczbę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego gdy a1=−1,an=−512, Sn=341
Sam próbowałem to zrobić ale wychodzą mi chore liczby. Bardzo bym prosił żeby mi ktoś to
rozwiązał krok po kroku.
4 mar 15:36
Paweł: wydaje mi się że chyba coś z tym zadaniem jest nie tak
4 mar 15:54
Paweł: nie ma nikt pomysłu
4 mar 16:01
Mila: Napisz co obliczyłeś.Sprawdź treść zadania.
4 mar 16:37
Mila: n=10
q=−2
4 mar 16:41
Paweł: | | 342 | |
wyszło mi że −512=− |
| n−1 to n−1 to jest wykładnik potęgi a podstawą potęgi jest |
| | 853 | |
cały ułamek.Jak byś mogła Mila to przelicz to i sprawdź co ci wychodzi ( w odpowiedziach jest
10)
4 mar 16:42
Paweł: a skąd q=−2 ?
4 mar 16:43
Paweł: to może ja przepisze to całe jak robiłem
4 mar 16:44
Mila: Nie przepisuj.
4 mar 16:45
Paweł: a
n=a
1*g
n−1
−512=−q
n−1
512=q
n−1
S
n=341
512=q
n−1
512q=q
n
cdn.
4 mar 16:50
Paweł: 1−512q=−341+341q
342=853q
gdzie popełniłem bląd ?
4 mar 16:51
Paweł: Mila proszę !
4 mar 16:57
Basia:
też mi idiotyzmy wychodzą; to S
n jest podejrzane
no bo mamy
−512 = −1*q
n−1
q
n−1 = 512
q
n = 512q
341− 341q = −1 + q
n
341 − 341q = −1 + 512q
853q = 342
q wychodzi dodatnie, a to jest niemożliwe
przy tych danych musiałoby być ujemne, bo same ujemne wyrazy nie mogą dać sumy dodatniej
4 mar 17:06
Basia:
a1 = −1 q=−2 ⇒ a10 = −1*(−2)9 = +512
więc tak być nie może
ale q=2 też nie, Sn się nie zgodzi
4 mar 17:09
Basia:
a zresztą wyżej pokazałam, że dane są sprzeczne
4 mar 17:09
Basia: spróbuj co by było dla S−n = −341, bo to najbardziej prawdopodobny błąd w treści
4 mar 17:16
Basia: Sn = −341
4 mar 17:16
Mila: Musiałam zostawić komputer, dopiero teraz jestem. Dobrze liczyłeś.
Myślę, że dane mogą być takie.
a1 =−1
an=512
sn=341
w rozwiązaniu musi być q<0 jeśli sn >0 , zastanów się dlaczego.
4 mar 20:32
Mila: a
n= (−1) * q
n−1 ⇔ 512=(−1) *q
n−1
q
n−1 =−512 ⇔q
n =−512q
−341+341q=1+512q
−342=171q
q=−2
dalej sam..
4 mar 20:44
Paweł: wielkie dzięki za zainteresowanie
4 mar 22:08
Mila: Czasem muszę odejść, to sprawdzaj na liście, u góry czy jestem.
Czy już jasne?
4 mar 22:10
Paweł: no n=10 jeszcze raz Mila wielkie dzięki
4 mar 22:18
Mila:
4 mar 22:20