parametr
Hertz: Liczy x1 = 4 − √5 ; x2 = 4 + √5 sa miejscami zerowymi funkcji:
f(x) = x2 + (m2 − n2 − 3)x + n2 + 3m − 4 m,n ∈ C
Oblicz wartosci parametrow n i m
kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac
4 mar 15:32
Agniesia: wzory Viet'a
4 mar 15:32
rumpek:
Tak jak napisała poprzedniczka

lub:
(x − x
1)(x − x
2) = x
2 + (m
2 − n
2 − 3)x + n
2 + 2m − 4
i przyrównać tylko odpowiednie współczynniki
4 mar 15:37
Hertz: niestety dalej nie potrafie tego zrobic
ale skoro wzory vieta, to
x1+x2 = − ba
4−√5 + 4+√5 = −ba
4−√5 + 4+√5 = −m2+n2+3
i co z tym fantem zrobic? ;s
4 mar 15:52
Hertz: podbijam
4 mar 16:08