rachunek prawdopodobienstwa
krystian: Ze zbioru liczb trzycyfrowych wybieramy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybierzemy
liczbę podzielną przez 13.
4 mar 15:30
Aga1: Ile jest liczb trzycyfrowych?
100, 101, 102, ...999
Ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 13?
104,117,...988
4 mar 15:37
Patronus: |Ω| = 9*10*10
A − liczba trzycyfrowa podzielna przez 13
ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 13?
104, 127, ... , 975, 988
988 to 13 razy 76
104 to 13 razy 8
Czyli wszystkich jest 76−8 = 68
|A| = 68
4 mar 15:44