trygonometria rownanie
Tomek: rozwiaz rownanie :
4 mar 15:27
Mila: Założenie; 1+tgx≠0 rozwiąż warunek
1−cos8x =0 ⇔ cos8x=1 rozwiąż! i sprawdź z założeniem.
4 mar 15:33
Tomek: | | π*k | | π | |
wychodzi mi x= |
| , keC a w odpowiedziach mam podane : x=kπ lub x= |
| +kπ , a to chyba |
| | 4 | | 4 | |
co innego ?
4 mar 15:39
Tomek: oczywiscie jeszcze w mojej odp jest x≠ −π/4 +kπ
4 mar 15:40
Aga1: A uwzględniłeś dziedzinę?
4 mar 15:41
Tomek: jak na moje to po uwzględnieniu dziedziny tez nie wychodzi tak jak w odp.
4 mar 15:43
Tomek: cos8x=1
8x=2kπ
i
tgx≠(−1)
4 mar 15:45
Tomek: | | π | | π | |
Czy odp nie powinno byc : x=kπ, x= |
| +kπ, x= |
| +kπ  |
| | 4 | | 2 | |
4 mar 15:51