rozwiąż równanie - proszę o pomoc!
krówka: Trafiłam na przykładowe maturalne z wyd. Aksjomat. Trzeba rozwiązać równanie:
(√2+√3)x + (√2−√3)x = 4
Będę wdzięczna za pomoc!
4 mar 15:27
Agniesia: a czy jeżeli ci powiem że :
| | 1 | |
√2−√3 = |
| to coś zmieni? |
| | √2+√3 | |
4 mar 15:28
Mila: spróbuj dalej sama albo pytaj .
4 mar 15:29
krówka: wyszło mi, że dalej to będzie w takim razie:
(√2+√3)x + (√2+√3)−x = 4
dobrze? i co dalej?
4 mar 16:40
Mila: podstawienie
(√2+√3)x=t ⋀ t>0
4 mar 16:44
krówka: to wychodzi t + t
−1 = 4. i właśnie nie wiem co zrobić wtedy.... że te potęgi się różnią
minusem tylko.
4 mar 16:51
Mila: t
2+1=4t
t
2−4t +1=0
Δ=12
√Δ=2
√3
spróbuj dalej sama
4 mar 21:10