POMOCY
OlAA:

Na ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy 6 i krawędzi bocznej 9 opisano
stożek w sposób przedstawiony na rys. Oblicz objętość tego stożka
4 mar 15:23
ANIA: proszę o pomoc
4 mar 20:03
OLAA: potrafi ktoś rozwiązać to zadanie ? bo widzę że nie tylko ja go nie umiem rozwiązać
4 mar 20:04
Krl: w ostsosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość pada na przecięcie się przekątnych kwadratu.
Promień stożka połowa przekątnej kwadratu.
Mając przekątną i krawędź boczną liczysz wysokość z Pitagorasa
4 mar 20:32
OLAA: hmm... ciemna magia
4 mar 22:50
asdfdsasdf:

a = 4
przekątna kwadratu = a
√2 ⇒4
√2
jeżeli 4
√2 = średnica okręgu
średnica okręgu = 2 promienie
promień = 2
√2
9 = krawędź boczna (oraz l − tworząca stożek)
wszystko na rysunku
4 mar 23:13
asdfdsasdf:

poprawny rysunek stożka
4 mar 23:18
OLAA: H = √73 ?
4 mar 23:23
OLAA: CZY TYLE POWINNO WYJŚĆ ?
4 mar 23:23
asdfdsasdf: tak
4 mar 23:24
OLAA: to teraz jak to podstawie to wyjdzie jakiś okropny wynik
4 mar 23:26
asdfdsasdf: w odpowiedzi jak jest?
4 mar 23:29
OLAA: własnie o to chpdzi że nie mam odpowiedzi

ale czy to możliwe żeby wysedł taki wynik
4 mar 23:31
asdfdsasdf: ja tu nie widzę błędu, już po samym kwadracie wpisanym w koło (2 rysunek) widać wszystko
4 mar 23:36
OLAA: czyli V= 3/8 * √73 pi
4 mar 23:40
AAIO:

c = 3
√2, c
2 = 18
H =
√81 − 18 =
√63 = 3
√7
| | 1 | | 1 | |
Objętość stożka V = |
| πc2*H = |
| π*18*3√7 |
| | 3 | | 3 | |
4 mar 23:41
Mila: przekątna podstawy =6√2
r=3√2
4 mar 23:41
asdfdsasdf: jaki głupi błąd
nie wiem czemu, ale świtało mi w głowie 18..
(3
√2)
2 = 18
4 mar 23:45