prawdopodobienstwo
krystian: W urnie jest 6 kul białych, 14 czerwonych i 6 zielonych. Wyjmujemy losowo jedną kulę. Oblicz
prawdopodobieństwo, że będzie to kula czerwona lub zielona.
4 mar 15:21
krystian: ref
4 mar 22:17
Janet: Ω= 26
| | 14 | | 6 | | 20 | |
P(A) = |
| + |
| = |
| |
| | 26 | | 26 | | 26 | |
4 mar 22:34
krystian: można bardziej rozpisac?
4 mar 22:35
Janet: A − wylosowanie kuli czerwonej
B − wylosowanie kuli zielonej
C − wylosowanie kuli czerwonej lub zielonej
| | 20 | |
P(C) = P(A) + P(B) = |
| |
| | 26 | |
4 mar 22:38