uzasadnij, że ciąg jest malejący
serwuss: Witam, proszę o pomoc w jednym zadaniu.
Mianowicie:
| | 2 | |
Wykaż, że ciąg an= |
| jest malejący. |
| | n−1 | |
Doszłam do tego, że:
Nie wiem, czy prawidłowo. Proszę o pomoc.
4 mar 15:02
Agniesia: I jeszcze uzasadnienie słowne na koniec dlaczego on jest malejący i będzie
4 mar 15:06
Aga1: Czy to jest ciąg?
Skąd ten przykład?
4 mar 15:06
serwuss: Tak, to jest ciąg, a skąd konkretnie, nie wiem.
Ale mam kolejny problem.
Między liczby
√2 i 4 wpisz takie dwie liczby różne od zera, aby wraz z danymi w podanej
kolejności tworzyły ciąg geometryczny.
a
1=
√2
a
4=4
a
4=a
1*q
3
4=
√2*q
3
I dalej nie wiem, jak to rozkręcić.
4 mar 15:13