matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
michał:
dx
∫
=
cosx
4 mar 14:56
michał:
4 mar 16:20
Basia:
1
cosx
cosx
=
=
cosx
cos
2
x
1−sin
2
x
stąd
1
cosx
∫
dx = ∫
dx
cosx
1−sin
2
x
i teraz podstawienie t = sinx dt = cosx dx
1
dt
∫
dx = ∫
dt
cosx
1−t
2
a to już chyba nie jest problem
5 mar 21:51
Krzysiek:
x
lub podstawienie: t= tg
2
5 mar 22:13