Macierz odwracalna
siemanko: Udowodnij, że macierz A = a b
c d ∊ Mat2 (R) jest odwracalna wtedy i
tylko
wtedy, gdy det(A) = ad − bc ≠ 0 . Zakładając, że A jest odwracalna, podaj
wzór na A−1
. Znajdź odwracalną macierz A taką, że wszystkie współczynniki w
A i A−1 są niezerowymi liczbami całkowitymi. Czy istnieje nieskończenie wiele
takich macierzy? Pokaż, że dla danej macierzy odwracalnej A o współczynnikach
całkowitych, macierz A−1 ma współczynniki całkowite wtedy i tylko wtedy, gdy
det(A)∊ {−1,1}. Spróbuj opisać wszystkie takie macierze.
4 mar 14:55
siemanko: A= ab
cd sorki za złe rozmieszczenie i abcd w nawiasach kwadratowych nie wiem jak
zrobic....w kazdym razie dzieki za chociazby jaki element tego zadania
4 mar 14:57
siemanko:
4 mar 23:04
Godzio:
Założenie istnienia: detA ≠ 0 Zatem
| | 1 | | | |
A−1 = |
| * | = ... (tutaj ciężko to zapisać) |
| | ad − bc | | |
Istnieje nieskończenie wiele takich macierzy (wystarczy że wyznacznik macierzy jest równy 1 lub
− 1)
Na razie tyle
4 mar 23:34
siemanko: wypas, dzieki

)))))))))))
5 mar 00:20