parametr
Hertz: 1. Dla jakich wartosci parametru m suma kwadratow dwoch roznych pierwiastkow rownania jest 4
razy wieksza od sumy tych pierwiastkow? x2 + (m−4)x − 4m = 0
tutaj takie beda zalozenia?
x12 + x22 > 4 x1 + x2
Δ > 0
2. dla jakich wartosci parametru m funkcji f(x)=(3−m)x2 + mx − m przyjmuje wartosci ujemne dla
kazdego rzeczywistego x?
zalozenia:
Δ < 0
a < 0
i tutaj Δ = m2 − 12 − 4m
czy Δ = −3m2 + 12m
?
nie wiem, czy za c mam podstawic m czy 1 ;f
4 mar 14:51
Agniesia: pierwsze:
x
12 + x
<sup>2 > 4(x
1 + x
2) .
Δ > 0
drugie :
Δ < 0
a < 0 lub a = 0 (drugi warunek wynika z tego że może się tak zdarzyć że dla a = 0 b = 0 oraz c
< 0 wtedy będziemy mieli funkcję stałą która będzie leżała pod osią OX. W twoim przykładzie
tka się nie stanie jednak należy uwzględnić taką możliwość. )
Δ = m
2 +4m(3−m) = m
2 + 12m − 4m
2 = −3m
2 + 12m
i teraz rozwiazujesz :
Δ < 0
−3m
2 + 12m < 0
z tego otrzymasz pewne m
4 mar 15:03
Hertz: dzieki
4 mar 15:08