matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
tomek:
w klasie jest 14 dziewczyn i 10 chlopcow wybierasz losowo 3 osoby oblicz prawdopodobienstwo ze trafisz 2 chlopcow i 1 dziewczyne
4 mar 14:35
rumpek:
24
3
24!
22 * 23 * 24
|Ω| = C
24
3
=
=
=
= 22 * 23 * 4
3! * 21!
1 * 2 * 3
10
2
14
1
|A| = C
10
2
* C
14
1
=
*
= 9 * 5 * 14
10
2
10!
9 * 10
*
=
=
= 9 * 5
2! * 8!
2
9 * 5 * 14
630
P(A) =
=
...
22 * 23 * 4
2024
4 mar 14:37