rachunek prawdopodobienstwa
monika41: sposrod 7 dziewczat ,4 blondynek i 3 brunetek ,w sposób losowy wybrano dwie,które pojadą
limuzyną na bal studniówkowy.Oblicz prawdopodobienstwo ze limuzyna pojedzie co najmiej jedna
blondynka
4 mar 14:32
rumpek:
| | | | 7! | | 6 * 7 | |
|Ω| = C72 = | = |
| = |
| = 3 * 7 |
| | | 2! * 5! | | 2 | |
| | | | | | | | | |
|A| = C41 * C31 + C42 = | * | + | = 4 * 3 + | = 12 + 6 = 18 |
| | | | | |
| | | | 4! | | 3 * 4 | |
* | = |
| = |
| = 3 * 2 = 6 |
| | | 2! * 2! | | 2 | |
4 mar 14:34
rumpek: można było rownież zrobić to zdarzeniem przeciwnym:
| | | | 3! | |
|A'| = C32 = | = |
| = 3 |
| | | 2! * 1! | |
P(A) = 1 − P(A')
4 mar 14:35