pochodna
Lilu: arcsin(3tg*(2x−1))
5 kwi 23:11
Jakub: Patrzyłeś tutaj
360 ?
5 kwi 23:19
Bogdan:
Czy w wykładniku jest tg2(2x − 1) ?
Chodzi o znaczenie znaku *
5 kwi 23:27
Lilu: wkradł się błąd chodzi o tg(2x−1)
6 kwi 09:13
Basia:
t(x) = 3
tg(2x−1)
f(x)=f(t) = arcsint
| | 1 | |
f'(x)=f'(t) = |
| *t'(x) |
| | √1−t2 | |
u(x)=tg(2x−1)
t(x)=t(u)=3
u
t'(x)=t'(u)=3
u*(ln3)*u'(x)
| | 1 | | 2 | |
u'(x)= |
| *(2x−1)'= |
| |
| | cos2(2x−1) | | cos2(2x−1) | |
| | 2 | |
t'(x)=3tg(2x−1)(ln3)* |
| |
| | cos2(2x−1) | |
| | ln3 | | 2 | |
f'(x)= |
| *3tg(2x−1)* |
| |
| | √1−32(2x−1) | | cos2(2x−1) | |
| | 2*(ln3)*3tg(2x−1) | |
f'(x) = |
| |
| | (cos2(2x−1))*√1−32(2x−1) | |
prościej chyba już się nie da
6 kwi 09:53
Bogdan:
Dzień dobry.
f(x) = arcsin3
tg(2x−1)
| | | | 2 | | 3tg(2x−1) * ln3 * |
| | | | cos2(2x−1) | |
| |
f'(x) = |
| =
|
| | √1 − 32tg(2x−1) | |
| | 2 * 3tg(2x−1) * ln3 | |
= |
| |
| | cos2(2x−1) * √1 − 9tg(2x−1) | |
6 kwi 09:55
Basia: Witaj Bogdanie! Miłego dnia. Widzisz słoneczko ? My niestety nie !
Nie wiedziałam, że piszesz. Sorry.
6 kwi 09:57
Bogdan:
Dzień dobry Basiu

Gratuluję rozbicia nocnego zadanka ze styczną do elipsy i okręgu.
Miłego dnia.
6 kwi 09:58
Bogdan:
Widzę słoneczko. Ja też Ciebie nie widziałem, ale dobrze, że razem podaliśmy wynik tej
pochodnej, mamy pewność, że dobrze ją wyznaczyliśmy.
6 kwi 10:00
Basia: Oj "zjadłam" pod pierwiastkiem tangens !
Dobrze, że Bogdan poprawił.
6 kwi 10:02
Basia: Oprócz tego, że zjadłam ten tangens wynik się zgadza. No to chyba dobrze. Trudno się
jednakowo pomylić.
6 kwi 10:03
Lilu: wielkie dzięki
6 kwi 10:33