matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje logarytmiczne
macia:
log
1/3
x/2 = 1/2log
1/3
x
!
4 mar 14:26
Tragos:
D: x > 0
x
1
log
1/3
=
log
1/3
x
2
2
x
log
1/3
= log
1/3
√
x
2
x
=
√
x
2
x = 2
√
x
/ obustronnie do kwadratu (x > 0) x
2
= 4x x
2
− 4x = 0 x(x − 4) = 0 (x = 0 lub x = 4)
x ∊ D x = 4
4 mar 14:31