zadanie otwarte
mario: kazano złotnikowi zrobić korone ze sztaby złota ważącej 7,465kg. Kazano sprawdzić czy złotnik
nie zastąpił części złota tańszym srebrem.Zanurzono koronę w wodzie gdzie straciła ona
pozornie na wadze 0,467kg. Wiedząc, że złoto traci w wodzie [pozornie] 0,052 swojego ciężaru a
srebro 0,095 oblicz ile złota a ile srebra było w tej koronie. Wynik podaj z dokładnością do
0,001kg.
4 mar 14:25
ejendi:
z+s=7,465
0,052z+0,095s=0,467
0,052(7,465−s)+0,095s=0,467
itd..
s=1,833023256 kg
4 mar 14:43
mario: Dzięki bardzo
4 mar 17:21