Silnia,symbol Newtona
pol: Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenia,podaj założenia:
4 mar 14:03
konrad: =n(n−1)
4 mar 14:06
pol: A możesz wytłumaczyć dlaczego tak wyszło?
4 mar 14:07
rumpek: rozpisując to co napisał kolega wyżej:
| n! | | (n − 2)! * (n − 1) * n | |
| = |
| = (n − 1)n |
| (n − 2)! | | (n − 2)! | |
4 mar 14:07
pol: dziękuje
4 mar 14:10
4 mar 14:13
konrad:
| (2n−3)(2n−2)(2n−1)2n | |
| = |
| (2n−3)! | |
(2n−2)(2n−1)2n=
4n(n−1)(2n−1)
ewentualnie wymnożyć wszystko i zrobić z tego wielomian
4 mar 14:20