matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz siny
xxx:
wyznacz sin y, jeśli wiesz, że sin(x−y)+sin9x+y)=1/2, sinx=1/3, y∊(3/2π,2π)
4 mar 13:54
M:
11 lut 17:18
Bo_ra:
sin(x−y)=sin(x)cos(y)−cos(x)sin(y) sin(x+y)=sin(x)cos(y)+cos(x)sin(y)
1
sin(x−y)+sin(x+y)=
2
1
sin(x)cos(y)−cos(x)sin(y)+(sin(x)cos(y)+cos(x)sin(y)=
2
1
2sin(x)cos(y)=
2
1
sin(x)cos(y)=
4
1
4
cos(y)=
sin(x)
3
cos(y)=
(na plusie
4
√
7
sin(y)=−
√
1−cos
2
(y)
=−
4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
√
2
cos(x)=
√
1−sin
2
(x)
=
3
11 lut 18:48