Mechanika
Grander: | | obr | |
Zad.Koło zamachowe silnika parowego obraca się z prędkością n0=300 |
| . Po |
| | min | |
zamknięciu dopływu pary koło wykonało jeszcze 86 pełnych obrotów, przy czym stanęło.
Przyjmując, że w okresie zatrzymywania się koło obraca się ruchem jednostajnym opóźnionym,
znaleźć opóźnienie kątowe koła
4 mar 13:53
Grander: pomożecie
4 mar 14:27
ejendi:
ωo=2πn=31,41592654s
−1
ε=ω/t
86=1,5*n*t
t=86/(1,5*300)=0,191111111min
t=11,46666667s
ε=2,739761035 s
−2
4 mar 14:28
Grander: ok dzięki wielkie
4 mar 19:40
Gustlik: Wzór bezczasowy:
− dla ruchu jednostajnie przyśpieszonego/opóźnionego:
v
k2−v
p2=2as
Analogia dla ruchu obrotowego:
ω
k2−ω
p2=2εα
α=2π*86=172π rad ≈ 540,36 rad
ω
k=0
ω
p=2πn=2πf
f=n=300 obr / 60 s = 5 Hz
ω
p=2πn=2πf=10π rad/s =31,41592654 rad/s
0−986,96=2ε*540,36
−986,96=1080,72ε /:1080,72
ε=0,91 rad/s
2
| | εt2 | |
Ejendi, wg mnie masz błąd. Nie powinno być tak: α=ω0t− |
| ? To ruch opóźniony. |
| | 2 | |
Sprawdź obliczenia.
5 mar 01:09
Gustlik: W zasadzie powinno być tak: ε=−0,91 rad/s2, znak minus oznacza opóźnienie.
5 mar 01:10
ejendi:
zgadza się, poszedłem na skróty, przepraszam i piszę poprwakę
to=0; ωk=0
α=2π*86=540,354
ωo=2πn/60=31,416 s
−1
| | ωo2 | | 31,4162 | |
ε=− |
| =− |
| |
| | 2α | | 2*540,354 | |
ε=−0,913 s
−2
albo
| | 2α | | 2*540,354 | |
t= |
| = |
| =34,399 |
| | ωo | | 31,416 | |
| | 31,416 | |
ε=− |
| =−0,913 s−2 |
| | 34,399 | |
5 mar 21:01