ciagi
mala: Trzy liczby , których suma jest równa 21 tworzą ciąg arytmetyczny.
Jeżeli od pierwszej odejmiemy 1 , od drugiej 4 a od trzeciej 3 to otrzymane różnice utworzą w
podanej kolejności ciąg geometryczny. Znajdź te liczby.
4 mar 13:46
rumpek:
| ⎧ | a + b + c = 21 | |
| ⎨ | 2b = a + c |
|
| ⎩ | (b − 4)2 = (a − 1) * (c − 3) | |
rozwiazac układ
4 mar 13:47
Tad: albo:
a1+a1+r+a1+2r=21 ... 3a1+3r=21 ... a1+r=7 ... czyli ... a2=7
(7−r−1)(7+r−3)=(7−4)2
(6−r)(4+r)=9
r1=−3
r2= 5 więc; 10 7 4
lub 2 7 12
4 mar 14:07