trójkącik.
piorun:

Powiedźcie mi drodzy forumowicze co robię źle...
Oblicz pole trójkąta równoramiennego o kącie między ramionami 120 i ramieniu długości 24 cm.
o to moje dzieło:
α=120
β=60 ponieważ połowa 120
γ=30
No i wykorzystałem tą własność trójkąta.
| | 1 | |
I z tego wyliczyłem P* |
| *a *h |
| | 2 | |
P=576
proszę o dokładne wytłumaczenie jak to ma być..
Odpowiedź to P=144
√3
4 mar 13:18
Krzysiek: γ=30 stopni, więc z własności trójkąta o kątach 30 60 i 90 stopni wynika, że:
h=12 ( bok naprzeciw kąta o mierze 30 stopni)
więc połowa podstawy wynosi: a=12
√3 (naprzeciw 60 stopni)
więc pole trójkąta to:
4 mar 13:22
piorun: 24√3 to podstawa a nie krawędź boczna. Krawędź boczna wyszła z własności 48. Natomiast h się
zgadza 12 ponieważ połowa.
4 mar 13:25
Krl:
h=24cosβ
h=12
c=ramię
P=a*c*sinα=144
√3
4 mar 13:36
Aga1:
Najkrócej z gotowego wzoru.
| | √3 | |
sin1200=sin(1800−600)=sin600= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
P= |
| *24*24*U{√3{2}=144√3. |
| | 2 | |
4 mar 14:44