zadd
maja:

proszee o pomoc

Na rysunku przedstawiono wycinek koła o promieniu 10 . Oblicz pole powierzchni całkowitej
stożka, którego powierzchnią boczną po rozcięciu jest ten wycinek
4 mar 13:06
Krl: r=10→ w stożku to będzie tworząca.
| | 3 | |
Skoro masz tam kąt prostu to długość wycinka wynosi |
| 2πr |
| | 4 | |
stożka:
| 3 | |
| 2πr=2πR R= promień stożka |
| 4 | |
Tak to widzę.
Masz promień i tworzącą stożka z pitagorasa policzysz wysokość
4 mar 13:16
maja: a ja to liczylam z wzoru Pb= alfa/ 360 * π l2
4 mar 13:18
maja: r= 10/3
4 mar 13:19
Krl: Tak, tak też można
4 mar 13:21
maja: jednak po wstawieniu wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach

moze mi pan powiedzieć ile
powinien być promień ?
4 mar 13:23
4 mar 13:27
maja: a ty moim sposobem moze mi pan pokazać ?
4 mar 13:32
Mila: Maja p
b=P
w
R −promień podstawy obliczasz , tak jak podał Krl.
Obwód podstawy stożka jest równy długości łuku wycinka.
Pole podstawy stożka :
P=π*7,5
2
4 mar 15:07