Średnia arytmetyczna i odchylenie standardowe
Drako: Zważono 150 losowo wybranych kostek masła produkowanego przez pewien zakład
mleczarski. Wyniki badań przedstawiono w tabeli.
Masa kostki masła ( w dag ) 16 18 19 20 21 22
Liczba kostek masła 1 15 24 68 26 16
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz średnią arytmetyczną oraz odchylenie
standardowe masy kostki masła.
4 mar 12:59
Mila: Oblicz średnią arytmetyczną, to dalej wskażę jak zrobić.
4 mar 15:13
Gustlik: Masa kostki masła x ( w dag ) 16 18 19 20 21 22 RAZEM
Kwadrat masy kostki x2 256 324 361 400 441 484 ilość kostek masła
Liczba kostek masła 1 15 24 68 26 16 150
średnia masa kostki śr(x) 20
średni kwadrat masy kostki śr(x2) 401,2666667
Wariancja σ2=śr(x2)−[śr(x)]=401,2666667−202=21,266666667
Odchylenie standardowe σ=√σ2=1,125462868
5 mar 01:36