wykres ciągu
kickickic: wykres ciągu zawarty jest w paraboli y=(x+2)(x−3). Wykaż, że nie jest to ciąg arytmetyczny..
nie wiem jak sie za to zabrac, moze mnie ktos naprowadzic ?
4 mar 12:49
Beti: wobec tego wzór ciągu to: an = (n+2)(n−3) = ... (wymnóż)
a potem wyznacz an+1 i pokaz, że an+1 − an ≠ const
4 mar 13:01
kickickic: wyszoło mi tak : a
n= n
2+n−6
a
n+1= n
2−n−6
i to nie jest const bo przy n mam przeciwne znaki tak ? dobrze to zrobiłam ? a jak tak to to
juz koniec zadania
4 mar 13:25
kickickic: .... ?
4 mar 13:44
kickickic: ?
4 mar 14:44
Aga1: Jeszcze nie koniec
an i an+1 źle obliczone.
4 mar 14:46
kickickic: an= (n+2)(n−3) = n2−3n+2n−6=n2−n−6
an+1= (n+1)2 −(n+1)−6= n2+2n+1−n−1−6=n2+n−6
gdzie zrobiłam bład ?
4 mar 14:53
Aga1: Teraz jest dobrze.
Licz an+1−an=
4 mar 14:58
kickickic: an+1− an= n2+n−6 −n2+n+6= 2n i co teraz ?
4 mar 15:08
kickickic: wystarczy napisac ze to nie jest const >
4 mar 15:14
Aga1: Tak.
4 mar 15:24
kickickic: dzieki
4 mar 15:24