4 mar 12:47
Beti: Po pierwsze dziedzina: 4x+1>0 i x+1>0 (rozwiąż i znajdź cz. wspólną)
Po drugie: pomnóż równanie obustronnie przez mianownik.
4 mar 12:55
Karola.: rozpiszesz mi ?
4 mar 13:00
Beti: lepiej, żebyś Ty to zrobiła, a ja mogę Cię naprowadzać
4 mar 13:02
Karola.: ale potem jak mam log(4x+1)=2 log(x+1)
4 mar 13:03
Karola.: co mam zrobić ?
4 mar 13:05
Beti: z własności alogb = logba mamy:
2log(x+1) = ... → nastepnie przenies ten log na lewą stronę
4 mar 13:06
Karola.: i co dalej ?
4 mar 13:07
Beti: | | a | |
zastosuj wzór: loga − logb = log |
| |
| | b | |
4 mar 13:09
Karola.: ale co z tą 2 ? przed log
4 mar 13:09
Beti: 2log(x+1)= log(x+1)2 = log(x2+2x+1)
4 mar 13:14
Karola.: | | 4x+1 | |
a potem mam podzielić log |
| |
| | x2+2x+1 | |
4 mar 13:16
Beti: zaczekaj!
lepiej tak: log(4x+1) = log(x2+2x+1)
4x+1 = x2+2x+1
i teraz rozwiązać równanie kwadratowe
4 mar 13:22
Karola.: ale potem mam 2x−x2=0 i mam x(2−x)=0
4 mar 13:23
Karola.: i odpowiedz jest x=0 i x=2
4 mar 13:24
Karola.: ale x=0 nie ma w odpowiedzi
4 mar 13:24
Beti: Jasne, bo x=0 nie należy do dziedziny, ponieważ zapomniałam o jeszcze jednym warunku w
dziedzinie: log(x+1)≠0 (bo mianownik ułamka nie może byc równy zero)
więc D: 4x+1>0 i x+1>0 i log(x+1)≠0
x≠0
| | 1 | |
ostatecznie: xε(− |
| ,0) u (0,+∞)
|
| | 4 | |
czyli: x=0 nie należy do D, a
x=2εD
4 mar 13:31