matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Hary:
Rzucamy trzy razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej raz wypadł orzeł
4 mar 11:38
Aga1:
IΩI=2
3
=8 A
'
ani razu nie wypadł orzeł A
'
={(r,r,r)} IA
'
I=1
IA
'
I
1
P(A
'
)=
=
IΩI
8
P(A)=1−P(A
'
)=
4 mar 11:42
Krl:
Ω=2
3
o=orzeł r=reszka Zdarzenie przeciwne: Ani razu nie wypadł orzeł
1
Prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego:
bo jest tylko jedna taka możliwość (r,r,r)
8
1
7
1−
=
8
8
4 mar 11:46
Hary:
dzięki
4 mar 11:47