.Sprawdź, czy x1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)= x3−4x2+x+6
eina4: 3.Sprawdź, czy x1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)= x3−4x2+x+6 jeśli tak, to wyznacz
pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
4 mar 11:37
think: jeśli W(x1) = 0 to jest pierwiastkiem tego wielomianu, dzielisz Hornerem a później masz do
rozwiązania równanie kwadratowe.
4 mar 11:42
Aga1: Ile x1 równa się?
4 mar 11:43
eina4: x1 = −1
pierowiastek wielomianu : W (x)= x3 − 4x2 + x + 6
4 mar 11:48
Aga1: W(−1)=(−1)3−4(−1)2−1+6=−1−4−1+6=0
−1 jest pierwiastkiem wielomianu, bo wyszło0.
Dzielisz wielomian przez (x+1)
lub robisz tabelką.
4 mar 12:19