Wykonaj działania / Funkcja wymierna
Licealistka: Wykonał działania:
| | 1 | | 1 | | 2x | | 4x3 | | 8x7 | |
A) |
| − |
| − |
| − |
| − |
| |
| | 1−x | | 1−x | | 1−x2 | | 1−x4 | | 1−x8 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
B) |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 1+x | | 1+x | | 1+x2 | | 1+x4 | | 1+x8 | | 1+x16 | |
Nie było mnie na lekcji i nawet nie wiem jak się za to zabrać...
Proszę o pomoc
4 mar 11:37
Licealistka: proszę...
4 mar 12:35
Licealistka: Odpowiedzi:
| | 16x15 | |
a) |
| (w mianowniku jest x do 16 jakby były jakieś wątpliwości) |
| | 1−x16 | |
| | 32 | |
b) |
| (w mianowniku jest x do 32 jakby były jakieś wątpliwości) |
| | 1−x32 | |
4 mar 12:51
Licealistka: jak sie za to zabrac?
4 mar 13:36
Licealistka: nie było mnie na lekcji... jak sie za to zabrać?
4 mar 14:17
Licealistka:
4 mar 14:38
Licealistka: proszę pomóc...
4 mar 17:12
Licealistka: proszę o pomoc...
4 mar 18:35
Licealistka: Jak to sie robi

6 mar 09:39
Jasio: zeby odjać musisz mieć wspolny mianownik a wiec
| x−1 | | 1−x | |
| − |
| |
| (1−x)(x−1) | | (1−x)(x−1) | |
mianownik wylicz
(1−x)(x−1)=x−1−x
2−x=−x
2−1
licznik
x−1−1+x=2x−2
czyli
| 2x−2 | |
| no to masz podobny przykład  wyciągnij wnioski  enjoy! |
| x2−1 | |
6 mar 12:52
Licealistka: no dobrze ale mam się tak bawić z każdym przykładem? Nie ma szybszej drogi? To kupe zabawy
kolejne przykłady mają po wiecej ułamków... co w tedy?
6 mar 15:16
Jasio: wydaje mi się ze tak trzeba

sam bym tak robił, ale postaram sie dowiedzieć cos wiecej na
ten temat
6 mar 15:27
Licealistka: 
Jasio dzięki

Ale serio to jest mozolna praca
6 mar 17:30