Wartość bezwzględna - prawidłowa odpowiedź ?
Marek:
1) Uzasadnij jakie jest prawidłowe rozwiązanie tego działania oraz odpowiedz na pytanie kiedy
stosuje się wzory skróconego mnożenia ?
( |2 − 3| − 5 )2 = ( |− 1| − 5 )2 = ( −4 )2 = 16
czy
( |2 − 3| − 5 )2 = ( |− 1| − 5 )2 = ( 1 − 5 )2 = ( a − b )2 = a2 − 2ab + b2 =
12 − 2 * 1 * (−5) + 52 = 1 − (−10) + 25 = 36
4 mar 11:36
konrad: w drugim rozwiązaniu jest błąd pod koniec, powinno być:
12−2*1*5+52=
1−10+25=16
4 mar 11:49
Aga1: Najpierw wykonuje się działania w nawiasach, jeśli nie można dodać lub odjąć , wówczas trzeba
zastosować wzór skróconego mnożenia.
Pierwszy zapis jest poprawny .
Drugi zawiera błędy.
(1−5)2=12−2*1*5+52=[w ten sposób tego przykładu nie rozwiązuj]
4 mar 11:52
Marek: To pogratulujemy jutro nauczycielowi, dziękuje ^^
4 mar 11:52
Aga1: Masz nauczyciela 'przefarbowanego'?
4 mar 11:54