Geometria analityczna (zadanie)
Mania: Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu −3x+y−4=0 i przechodzącej przez punkt
P = (−1, −4). Czy mógłby ktoś ładnie rozwiązać opisując przy tym to co robi ?
4 mar 11:07
?: przekształćmy równanie prostej do postaci y=a*x+b:
−3x+y−4=0 => y=3x+4
równanie prostej równoległej do powyżej prostej ma postać y=3x+c (proste równoległe mają ten
sam współczynnik a , lecz różny współczynnik b)
Aby wyliczyć wartość współczynnika c, wykorzystujemy fakt , że prosta przechodzi przez punkt
(−1,−4). Czyli wstawiamy współrzędne punktu do równania szukanej prostej:
−4=3*(−1)+c => −4=−3+c => c=−1
czyli równanie prostej: y=3x−1
4 mar 11:19
Tad:
skoro równoległe .... to mają taki sam współczynnik kierunkowy
Przekształcasz więc ... y=3x+4
i teraz piszesz równanie
y−yp=a(x−xp)
y+4=3(x+1)
y=3x−1
4 mar 11:20
pigor: 
... , lub szukasz prostej w postaci :
−3x+y+C=0 i −3*(−1)−4+C=0 ⇒ C=1 i
−3x+y+1=0 − szukane równanie . ...
4 mar 17:06