naszkicowac otoczenia i sasiedztwa podanych pkt??
kuba: P=(−1,2), r=
√5
P=(0,4,−3),r=1
jak to zrobic trzeba skorzystac z jakiegos wzoru czy co
5 kwi 21:24
Bogdan:
Co to jest otoczenie punktu?
Co to jest sąsiedztwo punktu?
5 kwi 21:30
kuba: no wiem ze te punklty maja sie znajdowac na osi wspolrzednych. no tak zadanie brzmi
5 kwi 21:33
kuba: wiec nie wiem trzeba to jakos naszkicowac napewno ale czy trzeba korzystac z jakiegos
wzoru
5 kwi 21:36
Basia: Poszukaj choćby w Googlach definicji otoczenia i sąsiedztwa punktu !
5 kwi 21:37
kuba: W klasycznej analizie matematycznej korzysta się czasem z pojęcia sąsiedztwa punktu,
które oznacza otoczenie punktu z wyłączeniem jego samego. Zatem, jeżeli V jest
otoczeniem punktu x, to zbiór Vx = V \ { x } jest sąsiedztwem punktu x.
5 kwi 21:42
kuba: cos takiego znalazlem
5 kwi 21:42
Bogdan:
Otoczeniem punktu P nazywamy:
1. dowolny odcinek bez końców zawierający punkt P, jeżeli rozpatrujemy otoczenie
na prostej;
2. dowolne koło o środku w punkcie P bez ograniczającego je okręgu, jeżeli
rozpatrujemy otoczenie na płaszczyźnie;
3. dowolną kulę o środku w punkcie P bez ograniczającej ją sfery, jeżeli rozpatrujemy
otoczenie w przestrzeni.
Sąsiedztwo punktu P powstaje przez usunięcie tego punktu P z jego otoczenia
(to takie dziurawe otoczenie, gdzie dziurą jest miejsce po usunietym punkcie P).
5 kwi 21:42
Bogdan:
kuba, dobrze znalazleś, o to właśnie chodzi.
5 kwi 21:43
kuba: aaha no dzieki
5 kwi 21:46
Bogdan:
W Twoich przykładach rysujesz koła o promieniu r i środku P.
Otoczenie to wnętrze koła.
Sąsiedztwo to wnętrze koła bez punktu P.
(dla narysowania odcinka o długości √5 trzeba naszkicować prostokąt o bokach
długości 1 i 2, w nim zaznaczyć przekątną, ta właśnie przekątna jest odcinkiem
o długości √5)
5 kwi 22:27