matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęgi
geodeta:
Liczba 4
30
*256
15
jest równa a) 2
179
B) 256
22
C) 512
20
D)64
40
Proszę o obliczenia
4 mar 10:41
xaxa:
4
30
* 256
15
= (2
2
)
30
* (2
8
)
15
= 2
60
* 2
120
= 2
180
odp. C), ponieważ: 512 = 2
9
, czyli 2
180
= (2
9
)
20
= 512
20
4 mar 11:03