Z drutu o długosci 240 cm zbudowano szkielet graniastoslupa >Podaj jaka jest dlu
agatka05050: Z drutu o długosci 240 cm zbudowano szkielet graniastoslupa >Podaj jaka jest dlugosc
krawedzi bocznej jesli podstawa jest:
a) rombem o boku 10
b) dwunastokątem foremnym o boku 5 cm
c) trojkatem prostokątym o przyprostokatnych 6 cm i 8 cm
Proszerazem z obliczeniami
5 kwi 21:19
5 kwi 21:21
agatka05050: Ale jakie obliczenia do tego, to nie chodzi o lenistwo, ja nie wiem


!
5 kwi 21:26
Basia: O obliczeniach pogadamy troszkę później. Na razie odpowiedz na moje pytanie.
5 kwi 21:31
Szylwiuszz: a
8×10cm=80cm=suma dł. krawędzi podstaw
240−80=160cm=suma dł.krawedzi bocznych
160:4=40cm= krawedź boczna
b
24×5=120cm=suma dł.krawedzi podstaw
240−120=120=suma dł.krawedzi bocznych
120:12=10cm=dł,krawedzi bocznej
c
a=6cm
b=8cm
c=√6²+8²=√100=10cm
2×6+2×8+2×10=48cm=suma dł. krawedzi podstaw
240−48=192cm=suma dł.krawedzi bocznych
192:3=64cm=dł. krawedzi bocznej
3 cze 18:08