ewelina: Dany jest okrąg o środku w początku układu współrzędnych i promieniu równym r oraz dwa
przeciwległe wierzchołki kwadratu opisanego na tym okręgu. Uzasadnij, że suma kwadratów
AM i BM nie zależy od punktu M należącego do okręgu.
8 maj 16:05
b.: Trzeba wiedzieć, że trójkąt ABM jest zawsze prostokątny i zastosować tw. Pitagorasa.
8 maj 22:34
beta: gówno prawda
26 paź 23:39
Eta:

A(r,r) , B(−r,−r) M(x,y) i M∊o(O,r) ⇒ x
2+y
2=r
2
|AM|
2+|BM|
2= (x−r)
2+(y−r)
2+(x+r)
2+(y+r)
2=..... =2x
2+2y
2+4r
2=
=2(x
2+y
2)+4r
2=2*r
2+4r
2= 6r
2 −−− zatem nie jest zależne od (x,y) punktu M
c.n.u
27 paź 00:38