podaj wzór funkcji
ola: podaj wzór funkcji liniowej, której wykres przecina oś YO w punkcie (0,−3) i wraz z osiami
układu współrzędnych ogranicza trójkąt o polu 18
4 mar 10:29
?:

y=ax+b
−3=a*0+b => b=−3
0=ax−3 => x=3/a
0,5*mod(−3)*(3/a) = 18 => 0,5*9/a=18 => 9/a=36 => a = 9/36 = 0,25
y=0,25*x−3
4 mar 10:40
?:
4 mar 10:41
ola: dziękuje bardzo

już to trochę bardziej zrozumiałam
4 mar 10:45
?: ogólny wzór na prostą to y=a*x+b
prosta przecina os Y w punkcie minus 3, czyli do powyższego wzoru wstawiasz x=0 i y=−3
−3=a*0+b => b=−3 ( to jest współczynnik b równania prostej)
teraz wyznaczamy punkt przecięcia z osią X:
za y wstawiamy zero, a za b wstawiamy minus 3 który już znamy:
0=a*x−3 , stąd wyliczamy współrzędną x : x= 3/a
teraz wzór na pole trójkąta P=0,5 * a*h . W naszym przypadku trójkąta prostokątnego
P=0,5*długośćodcinka(0,a)*długośćodcinka(0,b)
mod(−3) = moduł.liczby(−3) = −(−3)=3
czyli P=0,5*(3)*(3/a) => 18=3*3/(2*a) => 36=9/a => a= 9/36 => a=0,25
współczynnik b=−3 już mamy, i wstawiamy współczynniki a i b do równania prostej:
y=0,25*x−3
4 mar 11:09
ola: ok

już rozumiem

dziękuje bardzo
4 mar 15:07