parametr a
xyz: podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a.
3x+2a=3+6ax
4 mar 09:47
Aga1: 3x−6ax=−2a
x(3−6a)=−2a
równanie ma jedno rozwiązanie, gdy 3−6a≠0 (gdy mianownik jest różny od 0)
| | 1 | |
Dla a= |
| równanie jest sprzeczne, bo |
| | 2 | |
| | 0 | |
(gdyby wyszło x= |
| to równanie miałoby nieskończenie wiele rozwiązań) |
| | 0 | |
4 mar 10:04
xyz: a jedno pytanie, co sie stalo z 3? 3x+2a=3+6ax
4 mar 11:36
Aga1: Oczywiście zjadłam, myślę, że teraz potrafisz rozwiązać z tą 3.
4 mar 11:45