F trygonometryczna
mc :

jak to obliczyć
Oblicz długośc wszystkich wysokość w trujkącie
4 mar 09:37
Tad:
... w trójkącie ... przez
ó
Opuść wysokość z wierchołka kąta 75
o ... i będzie jaśniej ...−
4 mar 09:43
Aga1:

α=60
0
h=sin60
0*10
h=
h
1=sin75
0*10
sin75
0=sin(30
0+45
0)=
wzór
sin(x+y)=sinx*cosy+siny*cosx
β=180
0−(60
0+75
0)=45
0
Z sinβ wylicz a.
z tw. cosinusów b
4 mar 09:55
Tad:
... ale to pewnie jeszcze gimnazjum ... i nie było jeszcze trygonometrii ...
Da się to policzyć samym Pitagoraskiem ...
4 mar 10:11
Tad:
... i wzorami na pole −
4 mar 10:12