ciagi
Ya: Jak to obliczyć?
| | n4−29n2+100 | |
Dany jest ciąg an= |
| Które wyrazy ciągu są równe 0? |
| | 2n+4 | |
a) tylko piąty b)tylko trzeci c)pierwszy i piąty d)drugi i piąty
4 mar 09:02
Aga1: a
n=0
| n4−29n2+100 | |
| =0//*(2n+4) |
| 2n+4 | |
n
4−29n
2+100=0
Wprowadź pomocniczą zmienną n
2=t , t>0
t
2−29t+100=0
oblicz t, a następnie n , pamiętaj, że n∊N
+
4 mar 09:32
Ya: t1=−25
t2=−4 i nie wiem co dalej...
4 mar 09:53
Aga1: t=4 lub t=25
n2=4
n=2 lub n=−2−−−odpada
n2=25
n=5 lub n=−5−−−odpada
podaj odp.
4 mar 09:58
Ya: t wyszło ujemne skąd u Ciebie dodatnie? odpowiedzi są podane na górze
4 mar 10:24