DO SPRAWDZENIA:)
myszek: do sprawdzenia

rozwiąż nierówność kwadratową 4x
2−3x+1≥ 0
Δ=5
2−4*4*1
Δ=25−16=9
Δ=
√9=3
5 kwi 21:13
Basia: dlaczego 52 w Δ ?
5 kwi 21:17
myszek: wzór na Δ =b2−4ac
5 kwi 21:23
Basia: ale napisałeś 4x2 − 3x +1; może tu jest błąd
5 kwi 21:24
myszek: pomyliłam w zapisie zamiast −3x ma być +5x już mi się wszystko miesza
5 kwi 21:26
Basia: dla 4x2 +5x +1≥0
Δ i pierwiastki są dobrze policzone
natomiast rozwiązanie nie jest prawidłowe
naszkicuj parabolę y=4x2+5x+1
miejsca zerowe masz
jak są skierowane ramiona ?
zobacz, które części wykresu leżą nad osią OX i jakie przedziały iksów temu odpowiadają
5 kwi 21:30
myszek: | | 1 | |
nie jestem już pewna {−1,− |
| } |
| | 4 | |
5 kwi 21:42
5 kwi 21:50
Basia: To Myszka nie Myszek !
5 kwi 22:09
myszek: muszę z tego miejsca bardzo przeprosić Basię bo sama namieszałam
nierówność kwadratowa: 4x
2+5x+1 jest mniejsze od 0! czy wobec tego rozwiazanie jest
dobre
5 kwi 22:10
myszek: mąż mówi myszek
5 kwi 22:11
b.: Tak, dobrze jest

czy widzisz, jak to wygląda na wykresie?
5 kwi 22:13
Basia: Oczywiście jeśli ≤0 jest dobrze!
Nic się nie stało.
Ładnie mówi. Podoba mi się "Myszek".
5 kwi 22:14
myszek: tak narysowałam sobie już wcześniej tylko nie mogłam pojąć dlaczego jest inaczej bo na
kartce miałam dobrze napisany znak, jestem totalnym beztalenciem matematycznym po
trzydziestce, trudno nadrobić tamte lata. naprawdę bardzo dziękuję i jeszcze raz
przepraszam za pomyłki. życzę dobrej nocki
5 kwi 22:16
b.: Jeśli < 0, to dobrze
| | 1 | |
Gdyby było ≤ 0, to przedział byłby domknięty: <−1, − |
| > |
| | 4 | |
dobranoc
5 kwi 22:19
Basia: Oczywiście masz rację b. Głupieję !
5 kwi 22:22