funkcja liniowa
Ya: Proszę o pomoc
Prosta k przechodzi przez początek układu współrzędnych. Gdyby punkt (1,−2) przesunięto o 5
jednostek do góry i 6 jednostek w prawo to otrzymany punkt należałby do prostej k. Prosta k ma
równanie?
4 mar 08:12
Ani: y=ax+b
Skoro prosta k przechodzi przez początek układu to jest to punkt (0,0)
0=a*0+b
b=0
Po przesunieciu wspolrzednych wychodzi (3,7)
7=a3 /:3
Nie jestem dobra z matmy, lepiej jak by ktos to sprawdzil.
4 mar 08:36
Ya: Dzięki
4 mar 08:40
Ani: oj zle, tam powinno byc (7,3), wiec musisz jeszcze raz podstawic
pod y=ax+b. To powinno teraz byc dobrze.
4 mar 08:42
Ya: taa.. już wiem teraz, jeszcze raz dziekuję
4 mar 08:44