geometria analityczna - parametr k za 2k punktów
jok: wyznacz parametr k ∊ R tak , aby środek okręgu o: x2 + y2 − 2kx − 2k2y −k2 −1 = 0 był
wierzchołkiem paraboli o równaniu y = −x2 − 4x.
Na poczatku wyznaczam p i q , p=−2, q= 4, które podstawiam pod p=x, q=y,
22+ 42−2(−2)k − 2*(4)k2 − k2 −1 = 0
−k2 −8k2 + 4k + 4+16 −1 =0
−k2 −8k2 + 4k + 19= 0
delta nie wychodzi jak powinna, ponieważ w odpowiedzi jest k = 2
3 mar 22:56
jok: poprawiam, k=−2
3 mar 22:57
Jack:
1) wierzchołek będzie miał współrzędne:
| | −b | | 4 | | −Δ | | −16 | |
p= |
| = |
| =−2, q= |
| = |
| =4
|
| | 2a | | −2 | | 4a | | −4 | |
2)
x
2 + y
2 − 2kx − 2k
2y −k
2 −1 = 0
x
2−2kx+k
2+y
2−2k
2y +k
4 −k
4 −1 −2k
2=0
(x−k)
2+(y−k
2)=(k
2−1)
2
Teraz widać, że k=2.
3 mar 23:06
Jack:
ojć.. współrzędne środka to (k,k2)=(−2,4). Czyli k=−2.
3 mar 23:08
Mila: x2 + y2 − 2kx − 2k2y −k2 −1 = 0
Postac kanoniczna
(x−k)2+(y−k2)2=3k2+1
k=−2
S(−2,4)
3 mar 23:11
jok: a moze byc tak?:
jezeli wiem ze srodek okregu to −2,4
(x+2)2 + (y−4)2 − 25 = x2 + y2 − 2kx − 2k2y −k2 −1
licze, licze licze....
4x − 8y= − 2kx − 2k2y −k2 + 4
4x = −2kx << I
−8y=−2k2 << II
0= −k2 + 4 << III
III
dla (x−2)(x+2) , wiec k = −2 lub 2,
I
−2k = 4
k = −2
wiec k = −2 aby sie wszystko zgadzało.
2 pytanie, dlaczego mój sposób nie jest poprawny?
3 mar 23:20
jok: z pierwszego posta, przepraszam za dopiski
3 mar 23:21