dobry wieczor ; ) prosze bardzo o pomoc i wyjasnienie
1. Na dwoch przeciwleglych bokach kwadratu o polu P zaznaczono punkty A i B, przy czym punkt A
jest srodkiem boku, zas punkt B dzieli bok w stosunku 3: 1, jak na rysunku (powyzej). Pole
zamalowanego czworokata jest rowne
| 2P | |
| 3 |
| 5P | |
| 8 |
| 3P | |
| 4 |
| 3P | |
| 6 |
Teraz próbuj
Na ile równych części podzielony jest kwadrat,
Ile jest zamalowanych?
jaka to część całego kwadratu?
| 1 | a | a2 | ||||
Pole Δ "na lewo"= | * | *a= | ||||
| 2 | 2 | 4 |
| 1 | a | a2 | ||||
Tego na "prawo" = | * | *a = | ||||
| 2 | 3 | 8 |
| a2 | a2 | 5a2 | 5 | |||||
P=a2 − | − | = | = | P | ||||
| 4 | 8 | 8 | 8 |
Na lewo to chodziło mi ΔFEB a ten na prawo to ΔBEC.
Tak one nie obejmują pola całego kwadratu, ale jak policzysz ich pola i odejmiesz od pola
całego kwadratu to otrzymasz pole zamalowanej figury.