Układy równań metodą Kroneckera-Capellego i Gaussa
Edyta: Rozwiązać układy równań.
metodą Kroneckera−Capellego:
| | ⎧ | x−y+z−t=2 | |
| | ⎨ | 3x−y−7z+2t=0 |
|
| | ⎩ | 6x+2y−z−t=3 | |
| ⎧ | 3x−2y+5z+4t=2 | |
| ⎨ | 6x−4y+4z+3t=3 |
|
| ⎩ | 9x−6y+3z+2t=4 | |
| ⎧ | 3x−5y+2z+4t=2 | |
| ⎨ | 7x−4y+z+3t=5 |
|
| ⎩ | 5x+7y−4z−6t=3 | |
metodą Gaussa:
| ⎧ | x+y+z+1=0 | |
| ⎜ | 2x−y+z−2=0 | |
| ⎨ | 5x−y+3x−3=0 |
|
| ⎩ | 7x−2y+4z−5=0 | |
| | ⎧ | x+2y+3z−4t=4 | |
| | ⎜ | y−z+t=−3 | |
| | ⎨ | z+3y−3t=1 |
|
| | ⎩ | −7y+3z+t=−3 | |
| ⎧ | x−2y+z−t+u=0 | |
| ⎜ | 2x+y−z+2t−3u=0 | |
| ⎨ | 3x−2y−z+t−2u=0 |
|
| ⎩ | 2x−5y+z−2t+2u=0 | |
| | ⎧ | x+y+z=2 | |
| | ⎜ | 2x−y−z=1 | |
| | ⎨ | 4x+y+3z=3 |
|
| | ⎜ | x+y−5z=8 | |
| | ⎩ | 6x+3y−z=13 | |
Zdesperowany: Mogę Ci rozpisać przykład nr1 z Gaussa, ale widzę tam pewną niejasność

zapewne 3cia linijka
powinna wyglądać : 5x − y + 3
z −3 =0
Zdesperowany: Gauss: łopatologicznie
a)
Przekształćmy ten układ, a co

x + y + z = −1
2x −y +z = 2
5x − y +3z = 3
7x −2y +4z = 5
Tworzysz sobie macierz z tego układu:
1 1 1 −1
2 −1 1 2
5 −1 3 3
7 −2 4 5
Chcesz stworzyć macierz "schodkową" więc dążysz do tego by Twoja macierz wyglądała tak:
x x x x
0 x x x
0 0 x x
0 0 0 x
No to przenieś to teraz na Twoją macierz. Wykonując odpowiednie operacje, zerujesz wiersze
"schodkowo". Pierwszy wiersz mnożysz przez (−2) i dodajesz do niego drugi, a wynik wpisujesz
w wierszu drugim:
1 1 1 −1
0 −3 −1 4
5 −1 3 3
7 −2 4 5
Wykonuje krok po kroku, wtedy załapiesz o co chodzi, na stronach często jest wykonywane
wszystko "na raz", wtedy co poniektórzy załapią, reszta będzie się głowić, choć to nie trudne:
Następnie pierwszy wiersz mnożysz przez (−5) i dodajesz do niego trzeci:
1 1 1 −1
0 −3 −1 4
0 −6 2 8
7 −2 4 5
W końcu pierwszy mnożysz przez (−7) i dodajesz do niego czwarty:
1 1 1 −1
0 −3 −1 4
0 −6 2 8
0 −9 −3 12
Tutaj ciekawy przykład, bo 3 ostatnie wiersze są od siebie zależne − zauważ że mnożąc pierwszy
przez 2 i dodając do drugiego, zerujesz cały wiersz trzeci oraz mnożąc pierwszy przez 3 i
dodając do trzeciego również zerujesz ale wiersz czwarty
Powstaje taki twór
1 1 1 −1
0 −3 −1 4
0 0 0 0
0 0 0 0
Ostatnie dwa wiersze wykreślasz, pozostaje macierz
(x) (y) (z)
1 1 1 −1
0 −3 −1 4
Masz jeden "schodek". Zmienne które masz nad na "krawędziami" nie zastąpisz parametrem − są
niezależne. Czyli x i y.
Tylko "z" zastąpisz parametrem.
Oznaczmy:
z = α
teraz odczytujesz z macierzy:
−3y −α = 4
Zestawiasz ładnie w odp:
z= α
Pewnie da się krócej, ale tu z wytłumaczeniem krok po kroku

Pozdrawiam.