czy ktoś mógły mi sprawdzić te zadanka?
myszek: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt K=(−6,1) oraz
a)równoległej do prostej 14x−2y+8=0
b)prostopadłej do prostej y−3x+12
ad a)
14x−2y+8=0
−2y=−14x−8/:(−2)
y=7x+4 więc a=7
y=7x+b
1=7*(−6)+b
42+1=b
b=43

ad.b)
y=ax+b a−1*a
2=−1
1=1/3*(−6)+b
1=2+b
1−2=b
b=−1
równanie szukanej funkcji y=(−1/3x)−1
5 kwi 21:03
Basia: mały błąd w (b )
ale tylko w zapisie, liczone jest dobrze
i wyniki są o.k.
5 kwi 21:09
Denzel: a czy przypadkiem nie jest tak, ze kiedy wykresy sa rownolegle, to a jest takie samo?
5 kwi 21:14
myszek: chyba tak właśnie jest
5 kwi 21:17