Trygonometria
1: Rozwiąż równania i nierówność:
a) cos(2x − π6) − cos(x + π6) = 0
b)tg2x = tg x
c)2cos(|x3|) = −1
d)cos 4x > −12
3 mar 21:42
Collombo: w 1 mozesz przenieś na lewą stronę i porównać wartości w nawiasach.
| | −1 | |
4. podstaw zmienna np. t pod 4x wyznacz wartosc dla cost> |
| a potem znowu pod t=4x |
| | 2 | |
podziel i masz
2 skorzystaj z
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html podstaw pod tg2x pomnóż przez mianownik na jedna stronę wyciagnij tg przed
nawias i masz

3. tez zmienna tylko pamietaj o module
3 mar 21:56
1: a co do 3. to co zrobic z ta wartoscia bezwzgledna?
3 mar 22:02
Collombo:
| | −1 | | π | | 3 | |
wartości dla cos= |
| →cos=−{π}{4} a wiec π− |
| = |
| wiemy ze jest symetryczna |
| | 2 | | 4 | | 4π | |
wiec
a potem podstawiamy za t
| | π | | 3 | | π | | 3 | |
| |
| |= |
| i | |
| |=− |
| |
| | 3 | | 4π | | 3 | | 4π | |
| | π | | 3 | | 3 | |
czyli dla 1 |
| = |
| lub − |
| dla 2 to samo |
| | 3 | | 4π | | 4π | |
mozliwe błedy ale dasz rade
3 mar 22:10