Zadanka
Ja:

Czesc

Czy mógłby mi ktoś sprawdzic te zadanka?

zad.1.
Ile jest liczb trzycyfrowych, w których zapisie nie występuje cyfra zero i cyfry się nie
powtarzają?
zad.2.
Na loterii jest 20 losów, w tym cztery wygrywające (W) i dwa uprawniające do dalszego
losowania(D). Pozostałe losy są przegrywające(P). Oblicz prawdopodobieństwo wygranej, jeśli
kupimy jeden los. Na drzewie przedstaw ilustrację możliwych wyników
zad.1.
9*8*7=504
Odp.: Takich liczb jest 504.
(czy jest jakis inny sposób obliczenia tego?)
zad.2.
|Ω|=20
W=4
D=2
P=14
P(W)=1/5=0,2
Rysunek(ten u góry)
3 mar 21:33
Ja: Proszę o sprawdzenie

Będę bardzo wdzięczna...
3 mar 22:31
eŁPe: no w sumie dopiero zacząłem to prawdopodobieństwo ale wydaje mi się wszystko dobrze
3 mar 22:35
Janet:

a nie przypadkiem tak to drzewko?
3 mar 22:39
Ja: hmmm... szczerze to nie mam pojecia własnie

nie za bardzo rozumiem te grafy
3 mar 22:52
Ja: to i wynik chyba też byłby inny?
3 mar 22:53
Janet: wynik też będzie inny, z gałęzi drzewka obliczysz prawdopodobieństwo
3 mar 22:54
Ja: to wynik bedzie wynosil :
4/20 + 2/20 *4/20+2/20*2/20*4/20= 1776/8000

3 mar 23:07
Janet: 4/ 20 + 2/20*1/19*4/18
3 mar 23:15
Ja: a dlaczego tak

bo juz w ogole nie rozumiem

hehe

byłabym Ci wdzieczna gdybys mnie
ukierunkował
3 mar 23:16
Janet: jeszcze + 2/20 *4/19
3 mar 23:17
Ja: aha to juz rozumiem

to co zapomiales jest w srodku
3 mar 23:19
Janet: no bo jeśli wylosujemy los" D" to możemy dalej losować, a jeśli już raz wylosowaliśmy to
zostało o 1 ( ten wylosowany los) mniej
3 mar 23:20
Janet: tylko że masz mianowniki źle
3 mar 23:21
Ja: Dziękuję za pomoc

mam nadzieję że teraz oba zadanka są dobrze

hehe

Raz jeszcze Wam dziękuję i życzę spokojnej nocy

i Miłych snów


3 mar 23:21
Ja: tak juz wiem dlaczego, w końcu jeden los już wyciągnęłam

i dlatego mianowniki zmniejszaja
sie o jeden
3 mar 23:22
Janet:
3 mar 23:23
Ja: 
3 mar 23:24