Wyznacz miarę kąta.
xaxa:

Witam,
Proszę o pomoc w rozwiazaniu i wskazówki tłumaczące do zadania:
1) Punkt O jest środkiem okręgu. Miara kata BAC jest rowna 40. Wyznacz miarę kata ADB.
Pozdrawiam,
3 mar 21:25
Jac: skorzystaj z tego że kąt ABC jest prosty bo jedno jego ramię to średnica . potem policz miarę
kąt ACB bo masz pozostałe kąty w tym trójącie . Zauważ że kąt ACB i ADB leżą na jednym łuku .
Wiesz co z tego wynika ?
Pozdrawiam
3 mar 21:34
Aga1: Kąt CDA jest kątem wpisanym opartym na średnicy i ma 900
kąt wpisany BAC=BDC=400, bo kąty wpisane oparte na tym samym łuku są równe.
Kąt ADB=CDA−BDC=900−400=
3 mar 21:35