RÓWNANIE TRYGONOMETRYCZNE
Jac: równanie trygonometryczne.
Należy wyznaczyć sumę pierwiastków równania
−sin−1x+sinx+2sin2x+3sin3x+ ...=0
w przedziale <0,3pi>
3 mar 21:25
Jac: jakieś chociaż wskazówki
3 mar 21:50
eŁPe: proponuje pod sin podstawic zmienną np. sinx=t a dalej to juz wiadomo co robić
3 mar 22:00
Jac: O . dzięki chociaż za to . tylko właśnie nie za bardzo wiem czy ja mam to tak w nieskończoność
liczyć . o co kaman z tymi kropkami ?
3 mar 22:01
Jac: i ten przedział mnie zatsnawia ?
3 mar 22:24
eŁPe: nie zauważyłem kropek

−t
−1+t+2t
2+..+nt
n=0
t(−1
−1+1+2
2+..+n
n)=0
w nawiasie mamy ciąg geometryczny
musimy obliczyć jego sume

wiadomo ze a
1=−1
ostatni a
n=n
n
to teraz licz sumę a
n−tych wyrazów

sam zaraz sie tym zajmę tylko skończę swoje zadania

P.S. to moze być źle ale cos mozna probować
3 mar 22:29
Jac: no właśnie twoje rozwiązanie nie jest poprawne bo jak wyciągasz t przed nawias to potem zostają
Ci t wewnątrz bo tam jest do potęgi . . .
3 mar 22:36
Jac: i nie zostaje Ci z pewnością −1−1 ma początku . pomysł nie najlepszy . . .
3 mar 22:37